Wednesday, March 10, 2010

Yann Martel PII ELU


Ilmumisandmed:

Martel, Yann "Pii elu"

Pegasus, 2005, 313 lk, kõva köide
Tõlkinud: Tiiu Kraut



Olen alati raamatute puhul kõrgelt hinnanud nii kirjaniku hästi jooksvat sulge kui ka nauditavaid arutlusi kõikvõimalikel elulistel teemadel, mis ei lähe liiga sügavmõttelisteks, tõsiteaduslikeks. Selles raamatus leidsin nii seda kui teist. Kui eelpoolroodule lisada veel paras annus puhast seikluslikkust ja muhedalt teravat eneseirooniat, polegi enam niiväga imestada, miks antud teosele 2002. aastal ka mainekas Bookeri auhind välja jagati.
Mind aga häiris õige pisut teose pealkiri – Pii elu viitab kuidagi liiga üheselt, et tegu võiks olla millegi matemaatilisega ning teisalt ei räägi raamat kindlasti mitte ka kogu Piscine`i elust, vaid kõigest selle ühest, ehkki kahtlemata väga olulisest, etapist. Aga see on pigem suusoojaks öeldud, et kui väga tahta norida, siis … Oleks võinud olla midagi ligitõmbavamat, seikluslikumat … Aga üldpilti vaadeldes siiski tühine pisiasi.

Raamat koosneb kolmest osast. Esimene on tutvustav-sissejuhatav, nö eellugu.
Teose peategelaseks on India päritolu noormees nimega Pii, täisnimega Piscine, kes elab oma loomaaiapidajast vanemate juures Pondicherrys. Siin saab ta palju teada erinevatest loomadest, nende pidamisest tehislikes tingimustes ning autor arutleb ka selle üle, kui valesti arvavad need, kes leiavad, et loomaaiad on seal elavatele loomadele vanglaks. ( lk 26 - 29). Samuti on siin päris nauditavaid ja omanäolisi arusaamu usust – nimelt otsustab Pii veel Indias elades ühekorraga austada kolme religiooni – nii kristlust, hinduismi kui islamit ning leiab neis kõigis ühevõrra head, teineteisele sarnastki ning arutleb üldse seeüle, miks peaks inimesel olema vaid üks vankumatu usk, kui sama hästi võiks neid olla mitu?

Teine ja ühtlasi pikim raamatu osa kirjeldab 227 päevast mereretke üle India ookeani. Kohe reisi algul toimub laevahukk, millest ainsa inimesena jääb ellu Pii, kes satub päästepaati koos erinevate loomadega – sebra, orangutani, hüääni ja bengali tiigriga. Loodus teeb üsna kiiresti paadis omad valikud ( ettevaatust nõrganärvilised! - mõned nö loodusliku valiku toimumise asjad on raamatus üsnagi eredad, ehmatavad ja võikad - kui kardate traumat, jätke peatükid 41. – 50 lugemata, kuigi seda tehes riskite samas ka sellega, et jääte ilma olulisest osast raamatu tegevustikust.) Paari esimese päeva jooksul on ainsateks ellujääjateks paadis Pii ning tiiger. Järgneb paeluv, filosoofiline ja usutav lugu uskumatust seiklusest, kuidas jääda kleenukese 16 - aastase noorukina ellu pisikeses päästepaadis koos sinust 3 korda suurema metsiku kiskjaga ja seda veel ligemale terve aasta jagu ning üsnagi karmides mereoludes!
Teose viimane osa jutustab lühidalt, kokkuvõtlikult ning mitmes filosoofilises plaanis Pii pääsemise loo.

No comments:

Post a Comment