Thursday, March 11, 2010

Tagasivaade- Vormsi tegemised veebruaris 2010

Teisipäev, 16. 02 - VASTLAPÄEV

16. veebruaril peeti Vormsil vastlapäeva. Pealelõunal olid kõik huvilised oodatud kaasa lööma või ergutama vastlavõistlustel, kus nii kooli- kui lasteaialapsed ning ka mõned julgemad täiskasvanud said end erinevatel talispordi- ja naljaaladel proovile panna. Sellele järgnes traditsiooniline vastlaliu laskmine, mis sedakorda toimus kooliesisel parkimisplatsil, kust alla vallamaja manu suundub parajalt pikk kelgurada. Iga huviline võis selleks puhuks kaasa tuua oma isiklikult disainitud sõiduvahendi ja põnevaks ehitud kelke võis tõesti ka siin-seal silmata. Kõige atraktiivsemaks kujunes liulaskjate seas siiski suur punane kelk, millele kohalikud päästjad isiklikult kordamööda hoogu sisse lükkasid, lapsed peal vaimustusest kiljumas. Ühtekokku kestsid pikima liu võistlused peaaegu kella viieni õhtul, kui said ära söödud kohapeal pakutud viimased vastlakuklid ja rüübatud viimane tilk sooja teed. Kohal oli ka kohaliku televisiooni võttegrupp, kes vormsikate vastlategemised linti võttis, üldisemat eluolugi uuris ning paariminutilist jupikest võis näha ka 16. Veebruari Aktuaalse Kaamera lõpuosas.

Kolmapäev, 24. 02 - EESTI VABARIIGI AASTAPÄEV

Meie vabariigi 92. Sünnipäeva auks peeti Vormsilgi mitmeid pidustusi, mis päädisid piduliku aktusega koolimajas.
Esmalt toimus Vormsi Püha Olavi kirikus iseseisvuspäevale pühendatud jumalateenistus, lauldi Eesti hümni ning sõna sai ka valla esindaja. Seejärel siirduti edasi Vabadussõja ausamba juurde, kus peeti väike mälestuskõne neile, kes kord meie riigi eest oma elu andnud ning koolipoiss Kaspar Markus Lepp asetas sambale lillekimbu.
Pisut peale keskpäeva oli kooli saali kogunenud üksjagu rahvast, nii et toolegi tuli viimastele saabujatele klassidest juurde muretseda. Akadeemiline viisteist hilinejaid oodatud, võis üritus alata. Lühikesed avasõnad koolidirektrissilt ning vallavanemalt kuulatud, astus ette Ivo Sarapuu, kes küll veidi ebakindlalt, kuid muhedalt andis üle vallapoolsed tunnustused Vormsi heaks suure panuse andnud inimestele.
Saare esimese aukodaniku tiitli pälvis siin üle viiekümne aasta velskrina töötanud Sofia Zinkova. Alati naerusuise, teotahtelise ja optimistliku suhtumise ning mitmekülgse tegevuse eest anti valla aukiri üle Malle Hokkonenile ja 17 pühendunud tööaasta eest vallasekretär Eidi Lehele. Lisaks tänas kool omalt poolt toimekat abistajat, andes kooli sõbra tunnustuse ja tänukirja üle Meelis Sukkole. Kõiki eelpoolmainituid õnnitlesid vallavanem, volikogu esimees ning Vormsi rahvarõivastes Hedvig andis üle lillekimbud.
Seejärel anti sõna lasetaia- ja koolilastele. Kui esimesed olid esindatud peamiselt muusikaliste etteastete ning luulega, siis kooliõpilased andsid lisaks ka põhjaliku ajaloolise ülevaate Eestimaa varasemast ajaloost, rahvauskumustest ning ärkamisaja tähttegelastest, tänu kellele oleme täna suuresti need, kes oleme. Tekstilise osa vahele taas paar laulu ja talharpa lugu ning viimasena astusid üles ka kohalikud pedagoogid. Sedakorda omapärase tagasivaatega 30 aasta taha, mil meie maa alles NSV Liidu koosseisu kuulus. Laval olid punaste kaelarättidega varustatud komnoored, kes ülistasid omaaegses liialdatud positivismis tööd ja kodumaad, ent lõpetasid siiski paslikumas toonis, lauldes metsavendade elust.
Peale ametliku osa lõppu aga oli aeg sünnipäevale kohaselt asuda tordi- ning kohvilauda.

No comments:

Post a Comment